در بخش قبل به بررسی مفاهیم کلی دیجیتال مارکتینگ پرداختیم، در به انواع بازاریابی و تفاوت آنها با دیجتیال مارکتینگ میپردازیم
بازاریابی درونگرا(Inbound Marketing) و تفاوت آن با بازاریابی دیجیتال:
بازاریابی درونگرا نوعی استراتژی محسوب میشود که بر روی جذب مشتری از طریق محتواهای تولید شده توسط یک شرکت و قرار دادن آنها بر روی اینترنت تمرکز دارد. اگر بخواهیم به زبانی سادهتر این روش را توضیح دهیم میتوانیم بگوییم در این روش شرکتها و یا افراد با ارائه محصولات، خدمات و یا محتواهای مناسب دیگر که مورد نیاز افراد هستند باعث جذب آنها میشوند. در این روش نیازی نیست که شما به دنبال مشتری بروید، بلکه مشتری بر حسب نیازهای خود به سمت شما میآید. بگذارید با یک مثال ساده این نوع بازاریابی را سادهتر کنیم، فرض کنید فردی در حوزه کامپیوتر سوالی در ذهنش به وجود آمده است و برای پاسخ دادن به این سوال شروع به سرچ کردن در فضای مجازی میکند، در این بین شما نیز سایتی تکنولوژی محور دارید که در آن افراد زیادی به سوال و جواب میپردازند. فرد مورد نظر با سرچ کردن به سایت شما میرسد و اینگونه جذب مطالب وبسایت شما میشود. این یک مثال ساده از بازاریابی درونگراست.
بازاریابی درونگرا میتواند از روشهای مختلفی صورت گیرد. از جمله این روشها میتوان به وبلاگ، عکس، اینفوگرافی، ویدیو، پادکست، پرزنت کردن، کتابهای دیجیتال، کاغذ سفید(White Paper)، روزنامههای دیجیتال، وبینار، سئو و بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی اشاره کرد.(کاغذ سفید مقالهای است که در آن استراتژی یا نگرش یک شرکت یا سازمان در مورد موضوعی خاص بررسی میشود)
در مقایسه بازاریابی درونگرا و دیجیتال مارکتینگ میتوان گفت در اصل دیجیتال مارکتینگ حالتی کلیتر است و تمامی حالتهای بازاریابی اعم از درونگرا و برونگرا را شامل میشود.
در مقابل بازاریابی درونگرا، بازاریابی برونگرا(Outbound Marketing) قرار دارد. در این روش بازاریابی شرکتها آغاز کننده درخواست هستند. این به این معناست که شرکتها به دنبال مشتریان میروند. این روش مزایا و معایبی نسبت به بازاریابی درونگرا دارد. از جمله مزایا و معایب این روش نسبت به روش درونگرا میتوان به دارا بودن جامعه آماری بزرگتر از مشتریان اشاره کرد. اما این جامعه آماری از مشتریان بالقوه تشکیل نشده است و ممکن است بسیاری از افرادی که به سراغشان میرویم علاقهای به همکاری یا استفاده از محصولات و خدمات ما نداشته باشند.
به طورکلی بازاریابی درونگرا از اهمیت بسیاری برخورار است، زیرا همانطور که اشاره شد مشتریان با توجه به نیازهای خود به سمت شما آمده اند و این بدان معناست که مشتریان بالقوه محسوب شده و نوعی جاذبه بین آن ها و محتوای شما وجود دارد. این مسئله باعث می شود که توجه به این روش بازاریابی، مناسب و به روز بودن محتوای وبسایت شما بسیار حائز اهمیت باشد.
بازاریابی دیجیتال B2B و B2C:
بازاریابی B2B(Business to Business) یک بازاریابی دیجیتال است که در آن یک شرکت با استفاده از روش های نامبرده شده برای دیجیتال مارکتینگ، سعی در پیدا کردن و جذم کسب و کارهای دیگری است که از محصولات و خدماتش استفاده می کنند. برای مثال یک شرکت وارداتی اقدام به وارد کردن مواد اولیه مورد نیاز صنایع کردهاست، حال با این روش سعی در جذب مشتری از صنایع و کارخانجات میکند.
بازاریابی B2C(Business to Consumer) یک بازاریابی دیجیتال است که در آن یک کسب و کار به جذب مشتریان از بین اشخاص حقیقی میکند(مردم معمولی که برای نیازهای شخصی اقدام به خریداری اجناس مختلف میکنند). شرکتها در این بازار کار سختتری دارند، زیرا بازار رقابتی سنگینتری را در این نوع بازاریابی شاهد هستیم و امکانات مختلفی از جمله مناسب بودن قیمت و کیفیت اجناس، سرعت پاسخگویی و... بسیار حائز اهمیت هستند.
معاملات در بازاریابی B2B در حجم و مبالغ بالاتر صورت میگیرد و زمان بیشتری برای فروش اجناس و خدمات از طریق نیاز است، زیرا با یک شرکت یا سازمان رو به رو هستیم و برای تصمیم گیری نظر بیش از یک نفر دخیل است(از نظر هیأت مدیره باید مورد تأیید قرار گیرد) در حالی که در روش B2C ما فقط با یک فرد رو به رو هستیم که میتواند به دلایل مختلف از جمله نیاز شخصی، علاقه، تبلیغات و... اجناس و خدماتی را خریداری کند، در نتیجه در مدت زمان کوتاهتری میتوان فرآیند فروش را انجام داد.
به طورکلی این دو روش را میتوان در یک جمله تعریف کرد: بازاریابی B2B بر ایجاد رابطه و برقراری ارتباط با صنایع بزرگ برای اعتباربخشی به کسب و کار خود و عقد قراردادهای کلان تأکید دارد در حالی که بازاریابی B2C شناخته شدن برند و سرعت بخشیدن به این امر را هدف اصلی خود قرار میدهد.