دنیای مجازی

۹ شکل مختلف دیجیتال مارکتینگ (Types of Digital Marketing)، چه زمانی و چگونه؟ قسمت اول

تیم فنی
تیم فنی

۹ شکل مختلف دیجیتال مارکتینگ، چه زمانی و چگونه؟


در مقاله دیجیتال مارکتینگ اشاره مختصری به انواع دیجیتال مارکتینگ داشتیم؛ حال در این مقاله سعی داریم تا انواع آن را با جزئیات بیشتر و مزایا و معایب هر یک به صورت جداگانه بررسی کنیم.


انواع دیجیتال مارکتینگ:


دیجیتال مارکتینگ شامل انواع زیادی است که برای افزایش مخاطبین می‌توان در شرایط مختلف از هر یک از آن‌ها بهره گرفت. استفاده از چندین روش دیجیتال مارکتینگ به صورت همزمان می‌تواند به شما کمک کند تا یک استراتژی جامع با بالاترین راندمان را در اختیار داشته باشید. اما برای اینکه کدام روش می‌تواند برای کسب و کار شما اثرگذاری بیشتری داشته باشد، باید انواع آن را بشناسید سپس برای بکارگیری آن‌ها برنامه ریزی کنید. در ادامه ۹ شکل مختلف دیجیتال مارکتینگ را باهم بررسی خواهیم‌کرد.


۱) بازاریابی محتوایی(Content Marketing):


این نوع از بازاریابی اشاره به بازاریابی از طریق محتواهای اطلاعات محور، آموزشی و ارزشمند مانند وبلاگ، ویدیوهای آموزشی، پست‌های آموزشی در شبکه‌های مجازی و موارد آموزشی دیگر است. این سبک از مارکتینگ برای شما شرایطی را فراهم می‌کند تا تعامل بیشتری با مخاطبین خود داشته باشید که بیشتر این تعاملات از طریق پرسش و پاسخ رخ می‌دهد؛ همچنین زمینه فروش بسته‌های آموزشی را نیز ایجاد می‌کند. از نکات مهمی که باید در نظر گرفته شوند این است که محتوا باید به صورت مستمر، منظم و با توجه به نیاز اکثریت مخاطبان تولید و منتشر شود. در حالت ایده‌آل، در صورت داشتن محتوای باکیفیت، کاربردی و قابل اعتماد، برند شما به قطبی در صنعتی که در حال فعالیت در آن هستید تبدیل خواهد‌شد. این تبدیل شدن به یک مرجع باعث می‌شود مخاطبین برای آگاه شدن از اخبار و یادگیری مطالب جدید اول به سمت صفحه یا وبسایت شما بیایند که این یعنی تعامل بیشتر، سئو بهتر و در نهایت شناخته شدن بیشتر که حاصل تمام آن‌ها می‌شود درآمد بیشتر.
مزایا:
۱) تقریبا می‌توان گفت یا هزینه‌ای ندارد یا هزینه آن نسبت به انواع دیگر تبلیغات کمتر است.
۲) تنوع بسیار بالایی دارد و می‌توانید به راحتی از روش‌های مختلف مانند آموزش، سرگرمی و... مخاطبین مختلفی را جذب کنید.
۳) باعث سرعت بخشیدن به انواع دیگر دیجیتال مارکتینگ می‌شود.
معایب:
۱) رقابت در این نوع از بازاریابی دیجیتال زیاد است و باید زمان زیادی را برای تولید محتوا و بالا آوردن رتبه بندی سایت(برای یکسری از کلمات کلیدی مد نظرتان) صرف کنید.
۲) استمرار و کیفیت در تولید محتوا امری حیاتی است. باید در عین توجه داشتن به پیشرفت برندتان، برطرف کردن نیازهای مشتریان نیز مدنظرتان باشد.
برای شروع:
طراحی یک استراتژی محتوایی ساده و موثر کلیدی برای یک شروع امیدوارکننده است:
۱) انتخاب سرفصل‌ها و موضوعات مختلف و زیاد باعث سردرگمی و صرف زمان و هزینه زیاد و دست نیافتن به نتیجه دلخواه می‌شود. بهتر است ۴ یا ۵ موضوع و کلمه کلیدی که قصد دارید در آن زمینه‌ها فعالیت کنید و تبدیل به برند شوید و همچنین متناسب با نیازهای مشتریان نیز است را انتخاب کنید و روی آن‌ها مانور دهید.
۲) برای شکل‌های مختلفی که می‌خواهید محتوا تولید کنید تصمیم گیری کنید(ویدیو، فایل صوتی، مقاله و...). 
۳) جایگاهی برای ارائه محتوای خود انتخاب کنید(صفحات مجازی، وبسایت و...).


۲) سئو یا SEO(Search Engine Optimization):


موتورهای جستجو(که مهم‌ترین و شناخته‌‌شده ترین آن‌ها گوگل است) با استفاده از هوش مصنوعی و خزنده‌های خود به رتبه‌بندی صفحات وبسایت‌ها می‌پردازند. سئو نوعی استراتژی ایجاد محتواست که با انجام آن وبسایت شما در صفحه نمایش نتایج این موتورهای جستجو(Search Engine Results Page که به اختصار به آن SERP گفته می‌شود) در رتبه‌های بالاتر(صفحات بالاتر یا نخستین) قرار می‌گیرد. گوگل دارای الگوریتم‌های مختلفی است(برای اطلاعات بیشتر در مورد الگوریتم‌ها و آشنایی با زمینه فعالیت هر یک از آن به مقاله الگوریتم های گوگل مراجعه کنید) که با استفاده از آن‌ها به میزان ارتباط مقاله یا صفحه شما با موضوعی که دارد امتیاز می‌دهد. این الگوریتم‌ها مدام در حال به‌روز شدن هستند پس میزان اعتبار و منحصر به فرد بودن محتوایی که در حال ارائه آن هستید بسیار مهم است. اگر سئو به درستی بکارگیری و پیاده‌سازی شود صفحه شما به عنوان لینک‌های نخستین صفحه نتایج جستجو نمایش داده خواهد‌شد و این یعنی کسب ترافیک ارگانیک بیشتر(منظور از ترافیک ارگانیک کاربرانی هستند که بدون صرف هزینه برای تبلیغات و از طریق سرچ کردن شما را پیدا می‌کنند).
مزایا:
۱) به مطرح شدن و شناخته‌شدن برند کمک شایانی می‌کند.
۲) در مقایسه با PPC(Pay-per-Click که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم‌کرد) هزینه بسیار کمتری دارد.
معایب:
۱) در صورت ایجاد تغییر در الگوریتم‌ها توسط گوگل ممکن است تمام تلاش‌های شما برای تولید یک محتوا از دست برود و گوگل آن را به عنوان یک محتوای معتبر شناسایی نکند. 
۲) زمان زیادی لازم است تا سئو یک سایت به رتبه‌بندی و جایگاه خوبی دست یابد(این امر در مورد شبکه‌های مجازی نیز صدق می‌کند اما سئو آن‌ها کمی با سئو وبسایت متفاوت هستند)
برای شروع:
۱) سئو با یک محتوای خوب آغاز می‌شود. سرچ کردن و یافتن کلمات کلیدی و موضوعاتی که کاربران بیشتر آن‌ها را جستجو می‌کنند یا موضوعاتی که هنوز تازه هستند و اطلاعات زیادی در مورد آن‌ها یافت نمی‌شود، برای تولید محتوا بسیار مناسب هستند. 
۲) محتواهای خود را با توصیه‌های گوگل برای محتوا(Google’s recommendations for content) به روز نگهدارید.
۳) اطلاعات دقیق در مورد الگوریتم‌های گوگل کسب کنید و سعی در پیاده‌سازی آن‌ها به بهترین نحو ممکن داشته‌باشید.


۳) بازاریابی موتورهای جستجو(Search Engine Marketing)/ پرداخت به ازای کلیک(Pay-per-Click):


این نوع بازاریابی دیجیتال که به اختصار به آن SEM نیز گفته می‌شود، به تبلیغات پولی در وبسایت‌ها اشاره دارند. هزینه این تبلیغات معمولا بستگی به تعداد دفعاتی دارد که بر روی لینک کلیک می‌شود، بنابراین به آن پرداخت به ازای کلیک گفته می‌شود. موقعی که برای این جایگاه‌ها(در وبسایت‌های مختلف جایگاه‌های متفاوتی در نظر گرفته می‌شود برای این تبلیغات، مانند باکس‌های تبلیغاتی که در روزنامه‌ها وجود داشت و هزینه تبلیغات برای هر باکس بسته به جایگاه آن متفاوت است) هزینه پرداخت می‌کنید، برچسب تبلیغ یا همان “AD” در کنار URL شما ظاهر می‌شود. با وجود گسترش علم و آشنا شدن اکثریت مردم با دنیای اینترنت و کسب و کارهای دیجیتال، هنوز هم افرادی هستند که اطلاعات دقیقی از این تبلیغات ندارند و بر روی این لینک‌ها کلیک می‌کنند؛ از طرفی افرادی نیز هستند که بخاطر جذابیت بنر تبلیغاتی و یا موضوعی که در حال نمایش است جذب آن‌ها می‌شوند و بر روی آن‌ها کلیک می‌کنند. در هر صورت این استراتژی نیز می‌تواند استراتژی نسبتاً خوبی برای جذب مشتری تلقی شود.
مزایا:
۱) مراحل پیشرفت در شناخته شدن برند را تسریع می‌کند.
۲) نیازی به صرف زمان زیادی ندارد.
معایب:
۱) فرآیندی هزینه‌بر است.
۲) بسیاری از مردم به این شکل از تبلیغات اعتماد ندارند. 
برای شروع:
برای آن‌که بتوانید جذب بیشتری از این روش بازاریابی دیجیتال دارید باید بنری جذاب طراحی کنید تا کاربران را تحت تاثیر قرار دهد و آن‌ها را وادار به کلیک کردن کند. برای این کار بهتر است ابتدا با هزینه کمتر تبلیغی را امتحان کنید و سپس آن را آنالیز کنید و ببینید این روش به اندازه کافی برای شما مقرون به صرفه است یا خیر.


۴) بازاریابی شبکه‌های مجازی(Social Media Marketing):


امروزه شبکه‌های مجازی به بستر بسیار مناسبی برای کسب و کارهای دیجیتال و درآمدهای قابل توجه تبدیل شده‌اند. این محبوبیت بسیار بالا از طرفی بخاطر حذف هزینه‌های جانبی مانند کرایه مغازه، مالیات و... است و از طرفی دیگر می‌توانید از این طریق بازار هدف بزرگتری را برای خود پیدا کنید. جذب مخاطب در این پلتفرم‌ها از روش‌های گوناگونی صورت می‌گیرد؛ برای مثال در پلتفرم اینستاگرام افراد از طریق خرید مخاطب، تبلیغات در صفحات محبوب‌تر، تولید محتوای مناسب و استفاده از هشتگ و... استفاده می‌کنند. اینستاگرام نیز مانند گوگل مجهز به هوش مصنوعی و یکسری الگوریتم‌های مخصوص خود است که در نظر گرفتن آن‌ها باعث سرعت بخشیدن به فرآیند جذب مخاطب و برند‌شدن می‌شود. اما اینکه قصد استفاده از کدام پلتفرم را دارید بسته به مخاطبانی دارد که جامعه هدف شما به حساب می‌آیند. برای مثال بر اساس تحقیقات انجام شده توسط مرکز پیو(به انگلیسی Pew یک مرکز تحقیقاتی آمریکایی مستقر در واشنگتن است)، اینستاگرام برای دستیابی به مخاطبانی با رده سنی بین 25 تا 29 سال بهترین انتخاب است، این در حالی است که برای دستیابی به مخاطبانی با رده سنی میانسال و بالاتر، فیس بوک گزینه بهتری به شمار می‌رود.
مزایا:
۱) نرخ جذب مخاطب بالایی دارد.
۲) به علت محبوبیت پلتفرم‌های اجتماعی بین مردم، فرآیند جذب مخاطب و دیده‌شدن با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد.
۳) تعاملی بیشتری بین کاربران و صفحه شما صورت می‌گیرد و این تعامل حس اعتماد بیشتری را به همراه دارد(برای مثال در اینستاگرام لایک، کامنت، بازنشر و...).
۴) شرکت متا برای پلتفرم‌های خود(فیس بوک، اینستاگرام، و واتس آپ) ابزارها و امکانات بخصوصی را برای کسانی که به دنبال کسب و کارهای دیجیتال در این پلتفرم‌ها هستند، در نظر گرفته‌است که با استفاده از آن‌ها می‌توانید پیام‌های تبلیغاتی خود را برای افراد مختلف در این پلتفرم‌ها ارسال کنید(برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله بیزینس اکانت مراجعه کنید).
معایب:
۱) الگوریتم‌های آن‌ها مانند الگوریتم‌های گوگل مدام در حال آپدیت‌شدن هستند(برای مثال در گذشته امکان استفاده از آهنگ بر روی پست‌ها وجود داشت ولی با آپدیت اینستاگرام دیگر از این قابلیت نمی‌توان استفاده کرد، زیرا اینستاگرام برای رعایت حق کپی رایت بخشی را به نام Music ایجاد کرده که استفاده از آهنگ‌های آن مجاز است و در غیر اینصورت پست شما پاک خواهد شد؛ متاسفانه با بکارگیری این الگوریتم توسط اینستاگرام بسیاری از پست‌های پیج‌های مختلف پاک شد).
۲) پست کردن مطالب مختلف در شبکه‌های اجتماعی ساده به نظر می‌آید ولی در واقعیت بسیار چالش برانگیز هستند. زمان قراردادن پست‌ها، محتوای آن‌ها، استفاده از هشتگ‌ها و... نیازمند برنامه‌ریزی مناسب و تداوم در انجام آن‌هاست. 
برای شروع:
ابتدا پلتفرمی که قصد فعالیت در آن را دارید مشخص کنید. کانال یا صفحه مورد نظرتان را با نامی مرتبط به کسب و کارتان ایجاد کنید؛ بر روی محتوایی که می‌خواهید قرار دهید تحقیقات لازم را انجام دهید؛ قالب و فرمت مورد نظرتان را نیز مشخص کنید(ویدیو، عکس، مقاله و...). جدول زمانبندی قراردادن محتوا در این روش بازاریابی دیجیتال بسیار حائز اهمیت است، پس جدول زمانبندی خود را تدوین کنید. برای تبلیغات صفحه یا کانال خود برنامه‌ریزی کنید. از آنجایی که شبکه‌های اجتماعی، پلتفرم‌هایی تعاملی هستند، پس باید تا حد امکان از این مزیت استفاده کنید؛ برای مثال به سوالات کاربران خود در اسرع وقت پاسخ دهید و یا با پست‌های مختلف آن‌ها را ترقیب به داشتن تعامل با خود کنید. این تعاملات هرچه بهتر انجام شوند، اعتماد کاربران به شما نیز بیشتر می‌شود و باعث ایجاد حس وفاداری در آن‌ها می‌گردد.

در قسمت بعدی با تعداد بیشتری از روش‌های دیجیتال مارکتینگ آشنا خواهیم شد.

 

قصد انجام پروژه خاصی را دارید؟

اگر می‌خواهید وب‌سایتی منحصربه‌فرد، متناسب با نیازهای خاص خودتان داشته باشید، یا اگر گمان می‌کنید داشتن یک اپلیکیشن موبایلی اهداف کسب‌و‌کارتان را محقق می‌کند، یا اگر هنوز نمی‌دانید چه محصولی برای پیاده‌سازی ایده‌تان به کار می‌آید، با ما تماس بگیرید. شرکت نرم‌افزاری پیشگامان لوتوس با مشاوره و طراحی محصول ایده‌آل، شما را در مسیر رشد کسب‌و‌کارتان همراهی می‌کند.

با ما تماس بگیرید

مشاوره با ما